Placuszki z syropem klonowym (ok.10 porcji):
szklanka mąki pełnoziarnistej*
1-1,5 szklanki wody
1 jajko
szczypta soli
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki mieszam tak, aby powstało gęste ciasto (trochę gęstsze niż naleśnikowe). Rozgrzewam olej na patelni i smażę placuszki. Na talerzu polewam syropem klonowym. Gdy nie ma syropu, używam musu jabłkowego, powideł, miodu, posypuję owocami...
* Najczęściej używam do tych placuszków mąki pełnoziarnistej (polskiej firmy na L.), ale również innych - orkiszowej, pszennej razowej, kukurydzianej - co mam akurat w szafce (zdarzyło mi się nawet użyć owsianki, pozostałej ze śniadania). Mące białej mówimy nie!
A przy dzisiejszym śniadaniu, urzekłą nas książeczka pt.: "Słoneczne jajo" Elsy Beskow, o tym jak w pewnym lesie, córka elfów natyka się na dużą, pomarańczową lulę. Ach, śliczna i magiczna bajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz